musical

Reviews van M.A. van Kessel
Geplaatst op 28. jun. 2012

rating 4.0 / 10

Behoort tot de beste musicals
Een dramatisch oorlogsverhaal in Vietnam sprak mij in het begin niet echt aan, maar had er heel goede verhalen over gehoord dus ik moest hem als musicalliefhebber toch wel gezien hebben.

Het begin vond ik niet echt sterk. Een drukke nachtclubscène gevolgd door verschillende solo's en duetten waar de zoetigheid vanaf druipt is niet echt mijn ding. Maar daarna, vanaf 'De Ochtend van de Draak' wordt de musical echt goed. Ik houd gewoon erg van sterke samenzang en dit lied, samen met 'Boi-Doi', voldoen daar perfect aan.
Wat ik verder sterk aan 'Bui-Doi' vind zijn de beelden die op de achtergrond draaien. Deze scène krijgt daardoor iets van een documentaire en doet je er bij stil staan dat in deze musical één verhaal centraal staat, maar dat er in werkelijkheid duizenden van deze verhalen bestaan.
Van echte heftige drama ben ik ook gecharmeerd, dus scènes als 'Thuy's Dood' en 'Kims Nachtmerrie' vond ik heerlijk om te zien. Op het eind, bij de zelfmoordscène, had ik gehoopt dat het nog een tandje hoger ging, maar de beleving vond ik toch maar aan de magere kant in vergelijking met eerdere scènes.

De casting is in mijn ogen perfect. Zelf heb ik Jamai in de rol van Chris gezien. Natuurlijk is hij geweldig goed, maar klein minpuntje vind ik wel dat je hem wat uiterlijk betreft niet echt als soldaat zou neerzetten. Stanley Burleson vond ik eerder op mijn zenuwen werken. Ik weet ook niet goed in hoeverre dat door de ietwat komische rol van de Regelaar zou kunnen komen of dat hij persoonlijk erg de aandacht op zich probeert te trekken. Verder was Li-tong Hsu als Kim natuurlijk geweldig goed. Wel vind ik dat Maike Boerdam de rol van Ellen beter past dan Brigitte Heitzer. En om eerlijk te zijn vind ik, in hoeverre ik dat kan beoordelen overigens, Maike zangtechnisch net iets beter. Ik heb Brigitte Heitzer namelijk op de cd gehoord en vond Maike toch wel beter.

Over het algemeen heel goed geacteerd met een sterk inlevingsvermogen waardoor de scènes je echt van binnen diep raken. Heb dan ook verschillende mensen hun zakdoek zien pakken en zelf heb ik mijn tranen nog net kunnen bedwingen. Als een musical dit met je kan doen, dan is het wel een goede voorstelling.

Technisch gezien vind ik de musical echt fantastisch. Lichteffecten waren geweldig om te zien en vond dat er daarmee echt diepte op het toneel werd gecreëerd. De helikopter, ook al lees ik hier en daar kritiek, vond ik heel goed. Volgens mij moet dat wel met een speciale techniek zijn geprojecteerd want ik vond hem echt wel als heel waarheidsgetrouw overkomen.

Verder is het overduidelijk dat dit werk uit dezelfde handen als Les Misérables komt. De boodschap in deze musical is ook wel duidelijk. Oorlog is meer dan alleen geweld, verlies en angst. Ook de periode na een oorlog kent een lange emotionele nasleep. Het doet je stil staan wat een oorlog met mensen doet.

Samengevat dus een hele goede revival van Miss Saigon. Ik vind het echt jammer dat het in de media niet dezelfde aandacht heeft gekregen als Wicked, want dat zou het wel verdiend hebben.

Deel:

Lees eerst de recensies en alles over jouw favoriete musical voordat je één van de Nederlandse musicals bezoekt!