musical

Column Dennis Piek 'Niet kijken, glimlachen en genieten'

Datum:

Aan het eind van elke maand schrijft theaterrecensent Dennis Piek een column over het Nederlandse theaterlandschap.
 
Column Dennis Piek 'Niet kijken, glimlachen en genieten'

Daar sta je dan. Achter een gesloten doek op dat immense podium. Je neuriet de eerste klanken van het nummer dat je show zal openen. Bang dat je de klanken vergeet. Bang dat je daar staat met een mond vol tanden. Je rechterhand trilt en zenuwachtig tik je ritmisch tegen je eigen been. Het doek is gesloten.

Je staart naar de grond en beseft dat je schoenen eigenlijk niet bij je broek passen. Achter het gordijn hoor je wat gestommel in het publiek; een telefoon gaat af. Het liefst zou je even gluren, maar daar is het nu al te laat voor. Het licht wordt gedoofd en een zacht beleefd applaus klinkt uit het publiek. Je sluit je ogen en laat alles over je heen komen.
 
Het doek zwaait open en een gejuich stijgt op uit de zaal. Een tot de laatste stoel gevuld theater danst sierlijk mee op de melodie van je prachtige stem. De eerste versjes hypnotiseren het zwevende publiek en wanneer de laatste klank geklonken is ontploft de zaal. Mensen springen op hun stoel, dansen in het gangpad en scanderen je naam. Vol van emotie spring je in de volle menigte en crowdsurf je door de zaal. Je rent naar het balkon en aangemoedigd door enthousiastelingen slinger je via de kroonluchter terug op de bühne. Je maakt een diepe buiging. En nog één… en nog één.
 
Je opent je ogen. Het is donker. Een felle spotlight verlicht je eenzame lichaam op dat immense podium. Je kijkt in de zaal... Twaalf, hooguit dertien mensen kijken je geeuwend aan. Een oude man op rij drie graaft net het laatste stukje rotzooi uit zijn neus en schiet het naar een lege stoel twee rijen verderop. Je glimlacht. In de verte klinken de eerste bekende noten en zachtjes neurie je ze mee. Je weet dat er na de pauze nog minder mensen zullen zitten, maar het deert je niet. Je geniet. Want dit is wat je hebt gewild; staan in het theater. Ook in het theater anno 2012.
 
Geschreven door: Dennis Piek | Musical.nl
 
 
Lees voor met webReader
Deel:Lees eerst de recensies op Musical.nl of wat de bezoeker er van vindt voordat u zelf een Nederlandse musical bezoekt! Lees eerst de recensies en alles over jouw favoriete musical voordat je één van de Nederlandse musicals bezoekt!