50 jaar JOSEPH: de weg naar een gouden jubileum

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat is jarig! De musical van componist Andrew Lloyd Webber en tekstschrijver Tim Rice bestaat dit jaar maar liefst vijftig jaar. Hoog tijd om eens terug te blikken op deze bijzondere productie. Hoe is JOSEPH zo’n succes geworden?

Het is de zomer van 1967: Andrew Lloyd Webber is 19 jaar oud als hij een verzoek krijgt van Alan Doggett, de directeur van de muziekafdeling van de Colet court, St. Paul’s Junior School. Doggett vraagt aan Lloyd Webber of hij het ziet zitten om voor het paasconcert een muziekstuk te schrijven. Die ene vraag van Doggett vormt het begin van een wereldwijd succesvolle carrière voor de componist.
            Andrew Lloyd Webber vraagt meteen zijn goede vriend Tim Rice om hem te helpen met de teksten. Verschillende ideeën voor onderwerpen passeren de revue, totdat Rice met het Bijbelverhaal van Joseph aankomt. Ze gaan ermee aan de slag en bewerken het verhaal tot een vijftien minuten durend concert.
 
De eerste stapjes
Een klein jaar later, op 1 maart 1968, wordt Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat voor het eerst opgevoerd in de Old Assembly Hall van het Colet Court. Het concert is zo’n succes, dat er op 12 mei 1968 normaals een uitvoering plaatsvindt; ditmaal in the Central Hall in Westminster, met een publiek van 2.500 mensen. Een van die mensen is Derek Jewell. De recensent van The Sunday Times heeft een kind op de school zitten en komt zodoende kijken, maar is zo enthousiast dat hij tevens een positieve recensie in de krant laat plaatsen.
            Vanaf dat moment begint het succesverhaal van de musical zich te ontwikkelen. Een derde concert wordt gepland in november 1968 in de St. Paul’s Cathedral in Londen, waarbij ook enkele nieuwe nummers te horen zijn. Van dit concert worden opnames gemaakt, welke op cd zijn uitgebracht. Hoewel de cd niet meteen een succes is, levert het Lloyd Webber en Rice uiteindelijk wel een driejarig contract op bij een ondernemer die hen de kans geeft hun talent te ontwikkelen.
            De schrijvers laten JOSEPH even voor wat het is en gaan met een andere schoolvoorstelling aan de slag, welke uiteindelijk de musical Blondel zou worden. Ondertussen is het idee bij hen opgekomen om een musical te schrijven rondom de laatste dagen van Jezus Christus: Jesus Christ Superstar. De voorstelling is voor het eerst te zien in 1971 en is een enorm succes.
 
Van concert naar musical
Het succes van Jesus Christ Superstar leidt wereldwijd tot nieuwsgierigheid naar het werk van Lloyd Webber en Rice. Zodoende ontdekt men ook het concertmateriaal van JOSEPH. Dit vormt voor de heren de aanleiding om van het concert een volwaardige musical te maken. Eerst maken ze in 1971 een cd, met daarop negentien nummers uit de voorstelling. Een jaar later volgt de voorstelling zelf, wanneer deze in oktober 1972 voor het eerst in Londen te zien is en een jaar later naar de theaterwijk West End verhuist.
            Het oorspronkelijke plan van Lloyd Webber en Rice was een tweeluik: voorafgaand aan de musical JOSEPH zou een toneelstuk te zien zijn over het verhaal van de reis die Joseph’s vader Jakob had gemaakt. De combinatie van teksttoneel gevolgd door een doorgecomponeerde musical werkte echter niet, waardoor uiteindelijk alleen het verhaal van JOSEPH overbleef.
  
Een wereldwijd succesverhaal
Niet alleen in Londen groeit de productie uit tot een succes: ook in Amerika neemt de populariteit van de voorstelling toe. Na een eerste amateurproductie in 1970 belandt JOSEPH via meerdere professionele producties uiteindelijk in 1982 in het Royale Theatre op Broadway, New York, waar het bijna 750 voorstellingen heeft gespeeld. Vele revivals in Londen en New York volgen, evenals tientallen tournees wereldwijd.
            Door een speciale filmopname van de musical in 1999 krijgt de productie een nog grotere bekendheid. In de film schittert Donny Osmond in de titelrol; een rol die hij eerder al op het toneel speelde. Naast Osmond zijn onder meer Richard Attenborough (Jakob) en Joan Collins (Mrs. Potiphar) in de film te zien.
            In 2007 wordt er in Engeland opnieuw bekendheid aan de voorstelling gegeven door de televisiezoektocht Any Dream Will Do, waarin men op televisie op zoek gaat  naar een geschikte Joseph voor de West End-revival van de voorstelling. Uiteindelijk gaat de Britse acteur Lee Mead er met de hoofdrol vandoor.
 
Tijd voor Nederland
Het Britse televisieformat is de inspiratiebron voor de Op Zoek Naar…-programma’s van de AVRO. Na een zoektocht naar Evita in 2007 is het in 2008 de beurt aan JOSEPH. Na een zwaar auditieproces krijgt uiteindelijk acteur Freek Bartels op 26 oktober 2008 de titelrol. De op dat moment 22-jarige acteur verlaat vrijwel direct zijn rol in de musical Les Misérables om te beginnen met de repetities voor de eerste Nederlandse versie van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.
            Een kleine zeven weken later, op 12 december 2008, gaat de musical in première in de Utrechtse Stadsschouwburg. Aan Bartels’ zijde schittert Renée van Wegberg in de vrouwelijke hoofdrol van Vertelster. Andere belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor onder andere Leo Hogenboom (Jakob, Potifar) en Paul Walthaus (Farao).
            De Nederlandse versie van JOSEPH is een groot succes. Na een tournee van negen maanden door het land volgt een verlenging van nog eens negen maanden in het Beatrix Theater in Utrecht. Uiteindelijk valt op 10 juli 2010, na maar liefst 558 voorstellingen, het doek voor de Nederlandse productie.
 
In januari 2019 is JOSEPH opnieuw te zien in Nederland! Onder leiding van Efteling-regisseur Mark van Haasteren spelen 35 toptalenten van Musical 2.0 de vrolijke en kleurrijke hitmusical! Kaarten zijn al te verkrijgen vanaf €17,50 inclusief drankje en garderobe. 



Klik hier voor de speellijst!