Q&A | Martijn Vogel

Wat zijn Martijn Vogel zijn gewoontes voordat hij opgaat? Welke musical vind hij overschat? En wist je al dat Martijn last heeft van meerdere kleine dwangneuroses? Je leest het in deze Q&A!

Wat is de eerste musical die je ooit zag?
Annie in het seizoen 1997/1998 in Koninklijk Theater Carré. Ik zat helemaal bovenin de nok. Mijn broer riep dat ‘musicals voor meisjes waren’. Ik was zeven jaar oud en wilde er toen natuurlijk écht niet meer naartoe. Maar toen we uiteindelijk gingen, was ik helemaal verkocht, haha!

Wat is je favoriete musical?
Ik denk dan tóch Wicked, omdat die voorstelling zoveel indruk op mij heeft gemaakt.

Welke musical vind je een beetje overschat?
Cats! Haha, daar heb ik he-le-maal niks mee. Je gaat kijken naar een stel katten op een vuilnisbelt. Die dragen dan hele lelijke pakjes, lelijke schmink en dan gaan ze liedjes zingen over een bal dat één keer per jaar plaatsvindt. Daar kan ik niet zoveel mee. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik het heb gezien en het tóch wel mooi vond om naar te kijken.

Anderen omschrijven mij in één woord als…
Impulsief of spontaan.

Wat vind je zelf je beste eigenschap?
Ik ben heel zorgzaam; ik wil graag voor mensen zorgen. Dat hoeft niet altijd mijn beste eigenschap te zijn overigens, want daardoor kan je jezelf ook soms achterstellen. Maar over het algemeen denk ik dat het een goede eigenschap is.

Wat is je meest vreemde eigenschap?
Nou… Ik denk dat ik een beetje een dwangneurose heb. Als ik in de auto zit, moet ik één keer knipperen óf met mijn tanden klapperen bij elke lantaarnpaal. Het geluid op de tv moet altijd op een even streepje of een even getal staan. En als ik koffiezet met een espressoapparaat, dan kun je twee keer op het knopje drukken, waardoor na het opwarmen de koffie direct gaat lopen. Vóór dat moment moet ik zorgen dat het cupje erin zit, het kopje er op tijd onder staat en er één lepeltje suiker in het kopje zit. Het is een soort wedstrijd. Erg eigenlijk, hè?

Wie is je grote voorbeeld binnen het musicalvak?
Jenny Arean. Mijn ouders luisterden vroeger heel vaak naar haar en daardoor kwam ik al vroeg met kleinkunst in aanraking. Het nummer ‘Joodse vrouw’ bijvoorbeeld, daar staat ze het hele nummer met haar armen over elkaar, maar ze weet je nog steeds zó te raken. De manier waarop zij liedjes interpreteert is echt een soort magie.

Voor de rest van je leven in het ensemble of één keer de hoofdrol van je dromen en dan stoppen op je hoogtepunt?
Eén keer de hoofdrol van mijn dromen. Dan ga ik daarna wel andere dingen doen.

Heb je vaste rituelen of gewoontes voordat je opgaat?
Ik begin voorafgaand aan elke voorstelling met mijn tanden flossen, dan mijn tong schrapen, daarna tandenpoetsen en dan gebruik ik mondwater. Dat duurt bij elkaar ongeveer acht minuten. Ik vind het zo belangrijk dat je fris ruikt als je gezamenlijk met anderen op het podium staat. Iedereen weet ook dat ik dat altijd even moet doen voordat ik opga.

Is er iets wat je altijd meeneemt naar elke voorstelling?
Ik heb een theaterkoffertje. Die gaat sowieso mee naar elke voorstelling. Mijn moeder geeft me altijd voor elke première een klein duifje met daarin een opgerold briefje. Dat duifje neem ik dan mee zolang ik die voorstelling speel.

Wat is de grootste blunder die je op het toneel gemaakt hebt?
Bij Jersey Boys ben ik ooit eens een geheel couplet van ‘Can’t take my eyes off you’ vergeten. Toen ben ik gaan improviseren, maar dat is ontzettend moeilijk in het Engels. Het is natuurlijk ook een onwijs bekend nummer, dus iedereen had het door, haha! Ook heb ik bij Grease weleens de oude tekst van een nummer ingezet in plaats van de nieuwe vertaling die voor deze nieuwe versie was geschreven.

In welk personage van Grease zie je zelf het meest van Martijn Vogel terug?
Doody. Al is Doody wel een stuk naïever dan ik ben. Doody is ook heel impulsief en houdt van lol maken. Ik wil niets liever dan met mijn vrienden zijn en Doody heeft datzelfde met de T-Birds. Het liefst de hele dag lang.

Van wie zou jij graag meer te weten willen komen middels een Q&A? Of heb jij zelf vragen? Laat het ons weten via social media!

Facebook: http://www.facebook.com/Musical20
Instagram: http://www.instagram.com/musical2.0/
Twitter: http://twitter.com/musical_20/