Q&A | Jonathan Demoor

Waarvan ligt Jonathan Demoor ’s nachts wakker? En waar kun je hem juist voor wakker maken? Of wist je bijvoorbeeld al dat Jonathan ontzettend lekker kan vloeken in het Vlaams? Dat en nog veel meer eigenaardigheden in deze Q&A!

Wat is de eerste musical die je ooit zag?
Ik was acht jaar oud toen ik de musical Suske en Wiske zag in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Dat was helemaal te gek! Samen met wat vriendjes en vriendinnetjes en een goede zak snoep gingen we naar de musical kijken. De CD van de musical heb ik daarna nog vaak beluisterd. Ik heb twee weken geleden toevallig nog bij Soldaat van Oranje – De Musical een nummer uit Suske en Wiske aangezet, uit pure nostalgie, haha!
 
Welke musical vind je een beetje overschat?
Misschien wel Wicked. Ik vind dat bijna moeilijk om te zeggen, omdat iedereen er altijd zo laaiend enthousiast over is. De muziek vind ik wel mooi hoor, maar het is verder niet mijn ding. Ik vind het écht een meisjesmusical! Het is ook zo’n raar gegeven dat ze dan een buitenbeentje willen laten zien en die dan groen kleuren, zodat we als publiek wel echt snappen dat ze anders is. Het kon me gewoon allemaal niet zo heel erg boeien toen ik in de zaal zat.
 
Wat vind je zelf dat je ontzettend goed kan?
Ik ben sportief en heb aanleg voor veel sporten. Autorijden ook trouwens. Eigenlijk alles wat met oog-handcoördinatie te maken heeft, gaat mij wel goed af.
 
En wat vind je zelf dat je minder goed kan?
Verliezen. Ik kan écht niet tegen mijn verlies...
 
Wat is je meest vreemde eigenschap?
Ik vloek het lekkerste in het Vlaams, haha! Dat is echt heerlijk.
 
Wat is je grootste angst?
Doodgaan is misschien wel mijn grootste angst. Ik vind het heel eng om niet te weten wat er gaat gebeuren. Niet dat ik per se de controle wil hebben over elke situatie hoor, maar de gedachte aan doodgaan alleen al… We zitten nu hier en straks zijn we dood. Wat dan?! We zijn dan misschien helemaal niets meer. Ik kan daar eindeloos over nadenken en dat maakt me nerveus.
 
Waarvan kun je ’s nachts wakker liggen?

Niet. Ik slaap eigenlijk overal doorheen. Naja, tenzij ik dus over de dood nadenk, dan word ik nerveus en slaap ik niet meer!
 
En waar kunnen we je ’s nachts juist voor wakker maken?
Je kunt me wakker maken voor een goed potje FIFA op de PlayStation. Ik ben dat type persoon die daar nog zijn bed voor uitkomt ook! Dit is ook wel een mooi voorbeeld van mijn competitieve karakter trouwens, want tijdens zo’n potje FIFA gaat die controller met regelmaat door de kamer. Als ik dan online via een microfoon tegen een goede vriend of collega speel, wordt er hard geschreeuwd tijdens het potje.
 
Heb je vaste rituelen of gewoontes voordat je opgaat?
Mijn stem testen middels stemoefeningen om te kijken hoe mijn stembereik ervoor staat. Dan weet ik technisch wat ik aankan tijdens de voorstelling. Hoe makkelijker die oefening gaat, hoe minder vermoeid mijn lichaam is. Het is fijn om dat van jezelf te weten.

Wat is de grootste blunder die je hebt gemaakt op het podium?
Ik ben tijdens Sprookjesboom de Musical weleens vergeten op te gaan. Toen ben ik van de coulissen even naar mijn kleedkamer gelopen en vergeten weer op tijd terug te komen. Het was gelukkig niet op een cruciaal moment, maar wel zó stom van mezelf! Soms heb je een blunder ook niet helemaal in eigen hand. Bij Soldaat heb ik weleens gehad dat de motor niet startte, waardoor ik niet weg kon rijden. Toen ben ik gaan lopen.
 
Is er iets wat je altijd meeneemt naar elke voorstelling?
Een geurtje. Ik vind het collegiaal dat je fris ruikt tijdens de voorstelling. Als je knoflook eet van tevoren, dan hoor je dat bijvoorbeeld ook even te bespreken met je collega’s. In Soldaat van Oranje openen Anton en Ada bijna elke scène zoenend, dus dan hoor je op je hygiëne te letten. Is het niet voor haar, dan is het wel voor jezelf. Ik voel me heel ongemakkelijk als ik het gevoel heb dat ik niet lekker ruik.
 
De laatste vraag: Nederland of België?!
Ik mag hier gewoon niet op antwoorden… Ik ben gek op de Nederlandse ‘alles-is-prima’-mentaliteit, maar ik hou ook van de meer bedachtzaam-feestende Belg. Belgen zijn heel berekenend en kijken vaak de kat uit de boom. Daarmee proberen ze sociale grip te krijgen. Een Nederlander daarentegen heeft veel meer schijt aan de buitenwereld. De Nederlander is veel meer ‘ik ben wie ik ben’. Van zichzelf heeft de Belg dat minder, behalve als ze feesten, dan gaan alle remmen los.

Wist je dat Jonathan Demoor op zondag 25 september twee Musical 2.0-acteerworkshops geeft?! Voor meer informatie en inschrijving: http://www.musical.nl/index.php?act=page&documentID=33&site=8