Q&A | Robbert van den Bergh

Volgende week komt het uitgebreide interview online dat Dennis Piek voerde met Robbert van den Bergh. In deze door jullie samengestelde Q&A krijg je alvast een voorproefje.

Wat was de eerste musical die je zag?
Miss Saigon, samen met mijn oma. Dat was een fantastische ervaring.”

Wat is je favoriete musical?
“Ik denk The Producers. Ik heb veel mooie musicals gezien, maar The Producers op Broadway was écht te gek. Aida vind ik ook fantastisch trouwens, net als Soldaat van Oranje – De Musical. Maar als ik moet kiezen, kies ik The Producers.’’

Nooit meer zingen, nooit meer dansen of nooit meer acteren?
“Dansen. Haha, wauw dat zei ik iets te snel! Ik heb gedurende mijn carrière heel veel mogen dansen, maar nu ik de focus meer wil gaan leggen op acteren, is dansen een logische keuze om te laten vallen.”

Een vaste productie of reizen?
“Beide. Het leuke aan een vaste productie is dat je daarnaast meer een privéleven overhoudt. Als ik naar het Beatrix Theater ga voor The Bodyguard, hoef ik pas rond een uur of zes in het theater te zijn. Het voelt daardoor wel wat meer als werk. Je ziet je collega’s bij wijze van spreken pas als je op het toneel staat. Een reizende productie is veel gezelliger, maar wel belastend. Als je bijvoorbeeld naar Groningen moet om te spelen, ben je om twee uur s ‘middags al op het Museumplein in Amsterdam om te verzamelen. Het leuke daarvan is echter weer dat je soms na de voorstelling in huisjes blijft overnachten. Dat is met collega’s ontzettend gezellig. Ik denk dat de afwisseling van vaste en reizende producties perfect is.”

Als je één rol of productie opnieuw zou mogen spelen, welke zou dat dan zijn?
“Erik Hazelhoff in Soldaat van Oranje – De Musical. Zonder twijfel! Geef mij een middag en ik zou het zo weer kunnen spelen, denk ik.”

Welke vrouwenrol in een musical zou jij stiekem heel graag wel willen spelen?
“Ik vind Aida een hele mooie vrouwenrol. Het is mooi als een rol conflict heeft, dat maakt het interessant om te spelen. Ik zit écht te wachten tot ze Aida weer terugbrengen naar Nederland. Ik denk ook dat de fans daar op zitten te wachten.”

Als je qua stemgeluid zou moeten ruilen met een andere Nederlandse musicalacteur, wie zou dat dan zijn?
“De eerste die in me opkomt is René van Kooten. René kan alles wel zingen. Zijn eindnummer in Aspects of Love is ongelofelijk knap! Hij hield zijn laatste noot zó lang aan, echt kippenvel!”

Heb je bepaalde rituelen, gewoontes of andere eigenaardigheden voordat je opgaat?
“Niets eigenlijk. Ik merk dat ik het fijn vind om een half uur voordat de show begint helemaal klaar te zijn, maar dat gebeurt in de praktijk eigenlijk nooit. Dan zou je bij wijze van spreken met je kostuum aan nog even kunnen chillen. Meestal ren ik echter tien minuten voor de voorstelling pas naar beneden om mijn zender om te doen en mijn kostuum aan te trekken.”

Geen acteur, dan…
“Ik heb op zich wel veel interesses. Mijn vader werkt in de textielbranche, dus dat heb ik van kleins af aan wel interessant gevonden. Wat mij ook wel heel leuk lijkt, is om zo’n vervallen huis op te kopen en te renoveren. Het dan prachtig inrichten en het daarna weer doorverkopen of verhuren. Dat lijkt me fantastisch!”

Broadway of West-End?
“Om te werken denk ik dat West-End realistischer is. Puur vanuit praktische overwegingen. Ik geloof er ook in dat als ik er meer tijd in zou investeren, het misschien nog wel zou lukken om daar te werken. Voor mijn opleiding ben ik ooit met vijf anderen naar Londen gegaan. Dat was samen met onder anderen William Spaaij en Anouk Maas. We waren uitgekozen om daar een tijd te studeren. Dat was te gek! Ik heb me daar toen nog aangemeld voor de volledige opleiding, maar dan had ik helemaal opnieuw moeten beginnen met studeren. Ik had net drie jaar op school gezeten, dus daar had ik niet zo veel zin in. Daar heb ik eeuwig spijt van overigens. Het is echt het ‘wat als’-moment geweest in mijn leven. Wat als ik daar wel was gebleven? Hoe was mijn carrière dan gelopen? Wie weet, het kan altijd nog. Als acteur ben je nooit te oud.”

 

Van wie zou jij graag meer te weten willen komen middels een Q&A? Of heb jij zelf vragen? Laat het ons weten via social media!

Facebook: http://www.facebook.com/Musical20
Instagram: http://www.instagram.com/musical2.0/
Twitter: http://twitter.com/musical_20/