Q&A | Jeske van de Staak

Jeske van de Staak werd genomineerd voor een Musical Award voor haar rol in RENT en heeft al meer dan 40.000 abonnees op YouTube. Daarnaast hoorde je haar stem in Disney's Zootropolis én zag je haar tijdens RENT in Concert in het DeLaMar. Redenen genoeg om Jeske eens flink aan de tand te voelen middels een heuse Q&A! Volgende week komt het uitgebreide interview online dat Dennis Piek voerde met Jeske van de Staak.

Welke musical heeft de meeste indruk op je gemaakt?
De musical waar ik live het meest van onder de indruk was, was The Bridges of Madison County. Dat is het nieuwste werk van Jason Robert Brown en heb ik gezien in New York. Ik was stil na het zien van die voorstelling. Zo goed gespeeld en zo goed gezongen! Ik heb niet vaak meer dat ik echt word weggeblazen door een musical, maar The Bridges of Madison County deed het.

Wat is de eerste musical die je ooit zag?
Aida. Ik zat toen in het tweede jaar van mijn VWO. Best laat eigenlijk! Misschien heb ik heel vroeger Annie nog wel eerder gezien.. Maar tijdens Aida werd ik voor het eerst echt verliefd op een musical.

Omschrijf jezelf in de eerste drie woorden die in je opkomen.
Impulsief, ondernemend en positief.

Wat vind je zelf je beste eigenschap?
Altijd mijn eigen plan trekken. Ik had dat vroeger al, na groep 8. Al mijn vriendinnen gingen naar de middelbare school in Best en ik wilde als enige naar de stad, Tilburg. Ondanks dat mijn vriendinnen het belangrijkste in mijn leven waren tot dan toe, wilde ik tóch naar Tilburg, want dat was mijn plan. Ik voelde gewoon dat ik naar de stad moest gaan. Ik kan en wil voor mezelf heel duidelijk keuzes durven maken. Zonder meteen eigenwijs te zijn, denk ik dat dat een hele goede eigenschap is.

Wat is je meest vreemde eigenschap?
Als ik chaos heb in mijn hoofd, praat ik tegen mezelf. Dan ga ik letterlijk mezelf toespreken om de chaos weg te nemen. Dat vind ik best wel gek, haha! Wat ik ook weleens doe, is mijn fiets pakken om popcorn te gaan kopen bij de bioscoop en het dan vervolgens weer mee naar huis nemen. Dan ga ik thuis op de bank iets kijken met de gehaalde popcorn. Tijdens het fietsen naar huis probeer ik het dan al half op te eten!

In welke musical hoop je ooit nog eens te staan?
The Wild Party vind ik te gek. Over tien jaar zie ik dat wel voor me in de rol van Queenie. Nu ben ik daar nog te jong voor.

Wie is je grote voorbeeld binnen het musicalvak?
Patti LuPone, zij is fenomenaal.

Wat is de grootste blunder die je op het toneel hebt gemaakt?
Recent nog met RENT in M-Lab. Ik had daarin een lied waarin ik drie telefoongesprekken door elkaar voer. Om dat goed te kunnen spelen, moet je ontzettend scherp zijn. Het zat eraan te komen dat dat een keer mis zou gaan. Dat gebeurde uiteindelijk en daar baal ik nog steeds ontzettend van! Ik was er even één of twee zinnen volledig uit. Misschien heeft het publiek het niet eens doorgehad, maar de mensen die de voorstelling goed kennen wel… Dat vind ik mijn grootste blunder, dus misschien valt het allemaal nog wel mee.

YouTube of televisie?
Moeilijk. YouTube? Ja, op dit moment YouTube. Op YouTube mag en kun je zelf maken wat je wil maken. Bij televisie is er, voor mijn gevoel dan, minder vrijheid. Al zou ik dolgraag willen doorgroeien naar televisie. Een onmogelijke keuze eigenlijk…

Wie is je favoriete YouTuber?
Rutger Vink, oftewel Furtjuh vind ik heel leuk. Ik heb nu een aantal keer met hem samengewerkt en hij is zo positief en staat altijd open voor dingen. Ik vind hem een heel leuk mens en dus een leuke YouTuber!

Tot slot, waarom zou iedereen zich moeten abonneren op CokeFrisChicks?
Omdat wij tieners blij maken en een gelukkige dag bezorgen. Dat is, vind ik, altijd leuk om naar te kijken. Er zijn al zo veel YouTube-kanalen waar ze pranks uithalen en mensen voor de gek houden. Wij doen juist het tegenovergestelde. Iemand die er even doorheen zit, geven wij een steuntje in de rug. Diegene heeft dan de dag van zijn leven en dat is leuk om naar te kijken. Wij zijn je positieve momentje van de week.

Van wie zou jij graag meer te weten willen komen middels een Q&A? Of heb jij zelf vragen? Laat het ons weten via social media!

Facebook: http://www.facebook.com/Musical20
Instagram: http://www.instagram.com/musical2.0/
Twitter: http://twitter.com/musical_20/