Q&A | Aimée de Pater

Aimée de Pater is tweedejaars student aan het Fontys Conservatorium Tilburg, afstudeerrichting Musicaltheater. Welk vak ligt haar goed en wat vindt ze juist ontzettend lastig? Waarom moest ze vroeger altijd in bad voorafgaand aan iedere auditie en waarom noemen ze haar ‘het meisje van de poep’?!

Wat is je absolute droomrol?
Heb ik niet per se. Ik kan er vooral heel erg van genieten als ik mensen blij kan maken met de rol die ik op dat moment speel. Als mensen na een voorstelling naar me toekomen om te vertellen dat ze genoten hebben, maakt het mij echt niet uit of ik nu de hoofdrol speel of derde boom rechtsachter.
 
Welk vak op de opleiding ligt jou goed?
Ik ben steeds beter geworden in het zelf creëren en zelf maken van musicaltheater. Wij hebben op het Fontys het vak CMK (Creërend Musical Kunstenaarschap) en daar moet je zelf dingen maken waarbij zang, dans en spel worden gecombineerd. Hoe meer ik dat doe, hoe meer ik oog krijg voor wat wel en niet werkt. Ik ben heel visueel ingesteld en wordt steeds beter om die beelden daadwerkelijk te vertalen naar het toneel. Het is heel interessant om naast het uitvoeren ook zelf theater te kunnen maken. Misschien kan ik mij daar later ook wel in onderscheiden?
 
En wat kun je juist niet zo goed?
Solfège, oftewel muziektheorie. Ik zou heel graag willen dat ik het goed kan, maar het lukt me gewoon niet! Ik probeer het te leren, maar het blijft ontzettend lastig.

Waarvan kun je ’s nachts wakker liggen?
Als ik iets niet goed in mijn hoofd heb zitten. Dat kan tekst zijn voor een voorstelling, maar ook een lijst met dingen die ik nog moet doen. Van mezelf ben ik heel druk en chaotisch in mijn hoofd, dus ik wil alles wat ik moet doen, afhebben. Als ik iets nog niet afheb, ga ik net zolang door totdat wel zo is. Anders kan ik niet slapen. Ergens is het ook wel een goede eigenschap, maar de volgende ochtend ben ik er vaak minder blij mee…
 
Waarvoor kunnen we je ’s nachts wakker maken?

Kip. Ik ben gek op kip! Gekruid of niet, breng het me en ik eet het op.
 

Wat is je meest vreemde bijnaam?
Dat ze me ‘het meisje van de poep’ noemen, haha! Misschien moet ik dat wel even uitleggen… Het begon allemaal op school. We moesten een woordweb maken over onszelf. Daarin gaf ik aan dat ik soms even ‘me-time’ nodig heb, gewoon om weer tot rust te komen. Het kan bijvoorbeeld heel ontspannen zijn als je gewoon even naar de wc gaat om te poepen. Daarom roep ik ook altijd tegen nieuwe mensen dat ‘ze altijd mogen poepen’. Sindsdien ben ik het ‘meisje van de poep’. Terwijl poepen eigenlijk heel menselijk is natuurlijk!
 
Ben je bijgelovig?
Vroeger wel, maar tegenwoordig niet meer. Toen ik jonger was, had ik de vreemde gewoonte om voor elke auditie eerst in bad te gaan. Zelfs als de auditie om negen uur in de ochtend was, dan ging ik nog steeds om halfzes in bad zitten. Daar raakte ik ontspannen van en zo kon ik relaxed naar de auditie toeleven. Dat was wel echt een dingetje toentertijd. Eén keer had het mij geholpen en sindsdien geloofde ik er heilig in.
 
Is musical topsport?
Ja, want zonder je lichaam ben je niets. Continu moet ik er alles aan doen om mijn lichaam zo goed mogelijk te onderhouden en blessures te voorkomen. Goed slapen en letten op je voeding hoort daar dan bij. Ook probeer ik leuke dingen als uitgaan te beperken voor mezelf. Dat kan gewoon niet altijd. Als ik de volgende ochtend om kwart voor negen moet dansen, dan kan ik niet de avond daarvoor tot laat in de stad feesten. Zo’n fout maak je één keer en daarna weet je dat je lichaam dat niet trekt.
 
Waar zien we jou over vijf jaar?
Hopelijk terug op de planken van het AFAS Circustheater. Dat is toentertijd met Mary Poppins het mooiste theater waar ik heb gestaan. Al zal het mij ook niets verbazen als ik tegen die tijd bezig ben met een eigen project. Zelf iets maken. Dat is echt hetgeen wat ik ontdekt heb op mijn opleiding. Het is niet vanzelfsprekend dat er een rol voor je is weggelegd, en juist dan ben je op jezelf aangewezen. Zelf iets gaan maken is dan de ultieme oplossing.

En mocht je het toch nog over een volledig andere boeg gooien, wat ga je dan doen?
Dan ga ik het leger in! Dat wilde ik vroeger altijd al. Opkomen voor de mensen om mij heen. Wanneer zij gelukkig zijn, kan ik zelf gelukkig zijn. Het leger vervult in zekere wijze ook die functie.
 
Van wie zou jij graag meer te weten willen komen middels een Q&A? Of heb jij zelf vragen? Laat het ons weten via social media!

Facebook: http://www.facebook.com/Musical20
Instagram: http://www.instagram.com/musical2.0/
Twitter: http://twitter.com/musical_20/